dinsdag 14 december 2010

Klimaatttop Cancún: Resultaat?



In tegenstelling tot de klimaattop in Kopenhagen is in Cancún wel een akkoord bereikt. Hoewel het weinig baanbrekende maatregelen bevat, en bovendien geen vervolg is op het kyoto-protocol, is een akkoord op zich al een voorruitgang. Nu komt er blijkbaar ook een nieuw klimaatfonds met geld van de rijkere landen om armere landen te steunen in de strijd tegen de opwarming van de aarde. Verder hebben de aanwezige gezanten ook afgesproken om de opwarming onder de twee graten te houden. Europa wil zelfs verder gaan dan bovenstaande maatregelen. 

De nieuwe afspraken in een notendop
  
Het tegengaan van klimaatverandering      
  • De tekst dringt aan om de uitstoot van broeikasgassen zoveel mogelijk te verminderen. (Doel: voorkomen dat de aarde meer dan 2 graden Celsius warmer wordt dan voor het industriële tijdperk)
  • Rijke landen zouden hun uitstoot moten verminderen met 25 tot 40 % t.o.v. 1990 (Jammergenoeg geldt deze afspraak niet voor de VS)
  • Er zal een onderzoek komen naar marktmechanismen om uitstoot van arme landen te verminderen.
Hulp voor arme landen 
  •   Oprichting Groene Klimaat Fonds: Fonds opgericht om geld van rijke landen door te spelen naar arme landen die problemen hebben ten gevolge van de klimaatverandering. Tot en met 2012 wordt jaarlijks 30 miljard dollar ter beschikking gesteld, voorlopig beheerd door de Wereldbank. De raad zal bestaan uit 24 leden uit arme en rijke landen, en eilanden.
  • Er komt een Klimaat Technologisch Centrum en Netwerk om te helpen bij verspreiden van kennis en technologie die nodig zijn om gevolgen van klimaatsverandering tegen te gaan.
Verminderen van ontbossing 
  • Rol van de markt wordt verwaarsloosd, wel worden landen opgeroepen om innheemse bevolking te respecteren. 
Toekomst van kyotoprotocol
  • Roept rijke landen op nieuwe onderhandelingen aan te gaan over het verminderen van de uitstoot van broeikasgassen onder het Kyotoprotocol, dat in 2012 afloopt, ,,om te voorkomen dat er een gat ontstaat'' tussen de periodes waarvoor afspraken gelden.
  • Vooralsnog zijn landen niet verplicht hun doelstellingen voor na 2012 vast te leggen onder het Kyotoprotocol. Vooral Japan is tegenstander van een tweede termijn. Dat komt omdat aan China geen eisen worden gesteld en omdat de Verenigde Staten het protocol niet hebben geratificeerd. Japan wil een akkoord waar ook deze twee grote vervuilers onder vallen. 

Allereerst ben ik blij dat het uiteindelijk tot een akkoord is gekomen, maar volgens mij is dit akkoord slechts het topje van de ijsberg.  Rijke wereldleiders met genoeg voedsel, kleding en een dak boven hun hoofd, om niet te zeggen mensen die vaak in overvloed leven, hebben denk ik de meeste moeite om eventuele gevolgen van klimaatsveranderingen echt te beseffen. 

Het probleem ligt volgens mij niet bij de ontwikkelingslanden, maar bij de ontwikkelde landen. Extra geld om de "gevolgen" van de klimaatsveranderingen tegen te gaan vind ik dan ook vrijwel nutteloos. Dat geld zou beter gebruikt worden, om er bij de bron (met andere woorden in de Westerse landen) voor te zorgen dat deze klimaatveranderingen niet teweeg worden gebracht. 

Daarom vind ik de oprichting van een Klimaat Technologie Centrum en Netwerk wel een heel goed idee. Nu nog zien op welke manier dit idee in de praktijk wordt gebracht, en of de resultaten van die onderzoeken ook zullen worden geacepteerd worden. En bijgevolg gebruikt om onze consumptiemaatschappijen op een andere manier te laten functioneren. 

Bron:
http://www.demorgen.be
http://www.destandaard.be
http://www.bbc.co.uk

Geen opmerkingen:

Een reactie posten