zondag 10 oktober 2010

Low carbon lunch

Low carbon lunch

Vandaag is het 10/10, en zoals vorig bericht al vermeldde dus hoog tijd voor een low carbon lunch. Vanmiddag probeerde ik met onderstaande recepten zo weinig mogelijk energie te verbruiken tijdens het koken. Het eerste vond ik de cursus vegetarisch koken van mijn moeder. Volgens haar is de broccolisoep met kervel en brie gemakkelijk om te maken en heel lekker. Bovendien bevat deze soep bijna uitsluitend seizoengroenten. (Groenten die in deze periode van het jaar gekweekt kunnen worden, en die dus niet maandenlang in serres of koelplaatsen werden bewaard). Het tweede recept, een groententaart,  heb ik al enkele keren gemaakt en heeft oneindig veel variaties. Voor vandaag koos ik opnieuw vooral seizoengroenten, en probeerde ik zelfs de kruiden wat aan te passen aan het idee van de dag. Het pizzadeeg zelf is heel gemakkelijk om te maken, ik leerde dit van een Franse vriendin, die het op haar beurt leerde van haar oma. Er zijn zelfs geen eieren nodig om het deeg te maken, en bovendien kan je de bloem altijd vervangen door volkoren meel, waardoor je pizza nog gezonder wordt.

Broccolisoep met kervel en brie

Benodigdheden (4 personen)
500g                      broccoli
1st                         prei
1st                         courgette
1,2l                        groentenbouillon
1 el                        kervel
1 st                        ui
1 el                        citroensap
120g                      brie
                              olijfolie, zout en peper

Werkwijze
  • Reinig de ui en prei en versnijd grof.
  • Was de courgette, schil ze niet en snij ze in grove stukken. 
  • Maak kleine roosjes van de broccoli en kook ze in ruim water kort, net beetgaar. Spoel ze af met koud water. (Zo blijven ze frisgroen van kleur)
  • Fruit de ui en de prei aan in een beetje olie, doe er de courgette bij. 
  • Laat op een matig vuur enkele minuten garen. Giet de bouillon erbij en laat 20 min. zachtjes koken.
  • Versnipper de kervel.
  •  Snij de brie in stukken
  • Houd enkele broccoliroosjes apart voor het garnituur
  • Meng een weinig bouillon bij de roosjes en mix deze mooi glad.
  • Breng de soep op smaak met peper en zout en het citroensap.
  • Meng als laatste de kervel en de gepureerde broccoli door de soep.
  • Serveer warm en leg een beetje brie in de soep en werk af met een broccoliroosje. 
-  
Groententaart

Benodigdheden

Deeg

1 zakje              gist poeder
250 gram           bloem
1 snufje              zout
15 cl                  water
3 eetlepels          olie

Bereiding deeg

Meng bovenstaande ingrediënten, kneed een tiental minuten, en laat het deeg daarna 20 minuten rijzen op kamertemperatuur.

Groenten

1             courgette
1             aubergine
1             rode paprika
1             eigeel beetje water
1             courgette
1             teentje fijngehakte look
1             rode paprika
1             ui
4             tomaten
2             geitenkaasjes
4             eetlepels basilicum
   bakboter
1 dl         room

Bereiding
  • Snij alle groenten en geitenkaas in blokjes
  • Stoof de groenten samen met de look en laat uitlekken
  • Snij de tomaat in stukjes en voeg ze eraan toe
  • Voeg vervolgens de geitenkaas eraan toe
  • Voeg nu de room toe en laat alles goed doorkoken
  • Breng op smaak met basilicum, tijm, rozemarijn, peper en zout. 
  • Laat het geheel afkoelen. 
  • Leg de helft van het platgerolde deeg in de vorm, en prik met een vorm gaatjes in de bodemlaag.
  • Leg hier nu de afgekoelde groenten bovenop, en leg daarboven de andere helft van het platgerolde deeg.
  • Maak een gaatje met diameter 5 centimeter in de bovenste deeglaag en smeer de bovenkant in met eigeel. 
  • Stop nu de taart in de oven en bak gedurende 40 à 45 minuten op 170 graden. 
Willen jullie meer low-carbon lunch recepten?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten