maandag 18 oktober 2010

Seizoengroenten





In mijn bericht over een low-carbon lunch schreef ik al over seizoengroenten. Vandaag wil ik graag wat extra en praktische informatie hierover geven. Vele groenten komen van de andere kant van de wereld, en hebben dus al heel wat CO2 uitstoot veroorzaakt om naar BelgiĆ« te komen. Die vervuiling kan vermeden worden als we zoveel mogelijk kiezen voor seizoensgebonden groenten en fruit. 

De soorten groenten en fruit die momenteel geoogst worden zijn onder andere warmoes, courgette, groene selder, basilicum, komkommer, augurk, kerstomaten,  peterselie, prei, venkel, rode biet en pijpajuinen. Een uitgebreide lijst van seizoensgroenten per maand vind je op de site van EVA. 

Enkele biologische landbouwers bieden een groetenabonnement aan. Met een dergelijk abonnement kan je wekelijks een groentepakket afhalen bij een boer in de buurt. Prijzen verschillen naargelang de hoeveelheid groenten. De groenten zijn dagvers, niet bewerkt, en de boeren krijgen een eerlijke prijs voor hun oogst. Bovendien zijn de groenten ook niet verpakt in vervuilende materialen. 

De wassende maan en de gastvrije aarde  zijn twee landbouwbedrijven die groentepakketten voorzien. En er zijn zeker meer boeren die op deze manier hun etenswaren verkopen. Een gedetailleerd overzicht vind je op www.bioforum.be .





2 opmerkingen:

  1. Dit lijkt me de ideale manier om zowel wat gezonder te eten als om een grote ecologische stap te nemen naar een betere wereld.
    Ik ging er altijd van uit dat deze groenten- en fruitabonnementen vrij zeldzaam waren, maar niks blijkt minder waar. In praktisch elke gemeente zijn er mensen aanwezig die meewerken aan dit initiatief door ofwel te kweken of te verdelen. Er zijn dus ook een heleboel particulieren die 'afhaalpunt' spelen.
    Ik sta er volledig achter! Dank voor de tip.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dank voor de enthousiaste reactie! Waren er maar meer mensen die deze motivatie deelden. Het is bij nader inzien inderdaad heel gemakkelijk om op bovenstaande manier aan groenten te komen. Alleen moet je gewoon de stap zetten en ervoor willen gaan.

    BeantwoordenVerwijderen