maandag 29 november 2010

Klimaattop Cancún




Vandaag is het weer zover. Na Nagoya en Kopenhagen hebben we nu onze hoop gevestigd op de klimaattop in Cancún. Jammergenoeg zijn de resultaten van deze samenkomsten vaak teleurstellend.

Reden? Volgens Bruyninckx zijn er verschillende redenen:
  • De gesprekken zijn te complex geworden: elk milieuthema is gekoppeld aan een ander milieuthema
  • De onderhandelingen ten voordele van het milieu zijn vaak gekoppeld aan nadelen t.o.v. ons energiesysteem en onze eigendomsrechten. Er is dus veel geld mee gemoeid. 
  • genetische rijkdommen zouden eerlijk moeten verdeeld worden, maar de vraag waar de "compensaties" voor armere landen moet vandaag komen, blijft onbeantwoord.
Hoe zijn de verwachtingen voor de top in Cancún? Kan er iets bereikt worden?
  • Lage verwachtingen
  • Momenteel is er al een som "klimaatgelden" vastgesteld op de klimaattop in Kopenhagen, alleen is nog niet afgesproken wie dit geld zal beheren, en naar welke landen het zal gaan.
Ik vind het jammer dat politieke grootheden het belang van ons milieu vaak helemaal niet meer beseffen. Onze leefomgeving gaat dagelijks achteruit, omdat "geld" toch steeds maar weer zoveel belangrijker lijkt dan het behoud van de natuur. Wat velen wel niet beseffen, is dat "geld" ons geen leven meer kan geven als de natuur weigert mee te werken. Het is zeker mogelijk om nog een welvarend land te blijven én te besparen op energie en CO2-uitstoot. Jammergenoeg zijn er weinig politici die zich daarvoor willen inzetten. Over milieubewust leven mogen zelfs wetenschappers zeggen wat ze willen, van het moment dat er geld mee gemoeid is, wordt er alleen nog maar gedacht om zo snel mogelijk financiële rijkdom te vergaren. 

Lees meer hierover op: www.destandaard.be

Geen opmerkingen:

Een reactie posten